петак, 25. април 2014.

Bosonogi Gen (Barefoot Gen, Hadashi no Gen) Fansub Download





Naziv: Bosonogi Gen (Barefoot Gen, Hadashi no Gen)
Tip: Film
Godina izlaska: 1983.
Rađeno po mangi autora Nakazave Keiđija (Nakazawa Keiji)

„Bosonogi Gen“ počinje naizgled naivno: pratimo svakodnevni život jedne porodice u Hirošimi, tokom poslednjih meseci Drugog svetskog rata. Otac je ogorčen na državu i umoran od ratovaranja, majka je u drugom stanju i bori se za svakodnevni opstanak domaćinstva, a Gen i njegovi brat i sestra provode onoliko bezbrižno detinjstvo koliko je u takvim okolnostima moguće. Međutim, život će im se zauvek promeniti u ponedeljak, 6. avgusta 1945. rano ujutro, kada američke vazduhoplovne snage budu bacile atomsku bombu na Hirošimu.

Ono što će uslediti čovečanstvo nije moglo da zamisli ni u najgorim košmarima. Trenutak pada bombe na grad predstavlja jednu od najupečatljivijih i najjezivijih scena u istoriji animacije: „Bosonogi Gen“ prikazuje razaranje i smrt u slow motion-u, bez mrve stilizacije ili emocionalne distance, ne krijući to kako izgleda prizor kada se meso topi s kostiju pod udarom atomske energije. Scena je toliko potresna da su mnogi izjavili da ih je animirani film više uznemirio od autentičnih, dokumentarnih snimaka iz Hirošime. A bomba je tek početak užasa kroz koji Gen i ono što je ostalo od njegove porodice moraju da prođu, dok Japan ne počne da se oporavlja od posledica rata.

Što je najvažnije, Genova priča je vrlo stvarna – autor Keiđi Nakazava je preživeo bombardovanje Hirošime i svoja najličnija iskustva pretočio u mangu. „Bosonogi Gen“ je objavljivan od 1973. godine (i to, verovali ili ne, u „Weekly Shounen Jump“ časopisu!), i spada u prve manga naslove koji su stekli slavu na Zapadu, jer se radi o ostvarenju sa snažnom antiratnom porukom, koje ipak govori o tome da su optimizam i istrajnost duha jedino što nas može izvući iz ratnog očaja. Osvojio je brojne nagrade, a zbog tematike je često poređen sa serijalom „Maus“ Arta Špigelmana – oba naslova su, svaki za sebe, dokazali da se i „banalni“ medij kao strip na složen način može baviti ozbiljnim, istorijski važnim temama (ko nije čuo za „Mausa”, smesta za Google!). Upravo to je ono što čini ovo ostvarenje tako moćnim: kada čitamo Nakazavinu mangu ili gledamo anime adaptaciju, svesni smo da nije reč o nekim tamo izmišljenim ljudima, u nekom tamo izmaštanom svetu. Sve što vidimo zaista se i dogodilo, a postoje preživeli koji nas o tome opominju. Zaboravite na ratne dokumentarce i lekcije iz istorije – „Bosonogi Gen“ će se postarati da nikada ne izbijete iz glave strahote nuklearnog naoružanja.

Media info:
Video: MPEG4 Video (H264) 636x480 23.976fps [V: Geneon 2006 US R1 DVD9 [eng] (h264 high L5.1, yuv420p, 636x480) [default]]
Audio: Dolby AC3 48000Hz stereo 128kbps [A: Japanese 2.0 [jpn] (ac3, 48000 Hz, stereo, 128 kb/s) [default]]
Subtitle: Advanced SubStation Alpha [S: Serbian [scc] (ssa/ass) [default]]
Subtitle: UTF-8 [S: English Subs [eng] (subrip)]
Subtitle: UTF-8 [S: No subtitles]


Thmb:







Download:

1 коментар:

Dac X Lee је рекао...

Joj, gledala sam to prije dosta godina. Vrlo dirljivo i šokantno, jedan od najvećih "hororca" ikad. Namjerno sam stavila "hororac" pod navodnike jer ne spada u taj žanr, ali ostavlja jednako stravični dojam. Napravila sam bila i AMV koga zanima....

Постави коментар