уторак, 29. април 2014.

Production I.G animira istorijski film Sarusuberi


Studio Production I.G (GitS, Usagi Drop, Psycho-Pass) je najavio da adaptira istorijsku mangu Sarusuberi u dugometražni animirani film, sa nagrađenim rediteljem Keiichi Hara (Summer Days with Coo, Colorful). Production I.G je opisao priču na svom zvaničnom sajtu;
Vreme: 1814.

Mesto: Edo, sada poznat kao Tokijo. Jedan od najnaseljenijih gradova na svetu, prepun seljacima, samurajima, građanima, trgovcima, plemićima, umetnicima, kurtizanima, i možda čak natprirodnim stvarima.

Veoma vešt umetnik svoga vremena i tada u svojim pedesetim, Tetsuzo može da prikupi mušterije iz celog Japana, i neumorno radi u svom haotičnom domu-studiju napunjenim đubretom. Provodi svoje dane kreirajući zapanjujuća umetnička dela, od budiste nacrtanog preko papira velikog 180 kvadratnih metara, do para vrapca naslikanih na sićušnom zrnu pirinča. Temperamentan, u potpunosti sarkastičan, bez strašću za sakeom ili novcem, naplatio bi bogatstvo za bilo koji posao koji ga ne interesuje.
Treća od četvoro Tetsuzo-ovih ćerki, i iz njegovog drugog braka, dvadesettrogodišnja O-Ei je nasledila očevu tvrdoglavost i talenat, i vrlo često bi slikala umesto njega, ali bez zasluga. Njena dela su toliko moćna da ponekad vode ka nevolji. "Mi smo otac i ćerka; sa dve četkice i četiri štapića, pretpostavljam da uvek možemo da izađemo na kraj, na jedan način ili drugi."
Decenijama kasnije, Evropa će saznati za Tetsuzo-ov ogroman talenat. Postaće najbolje poznat po imenu Katsushika Hokusai. Uticaće na Pjer Ogist Renoara, Vinsent van Goga, Eduar Manea, i Gustav Klimta.

Međutim, vrlo malo njih je uopšte svesno žene koja mu je pomagala ceo njegov život, i koja je dosta doprinela njegovim delima ostajući neprepoznata. Ovo je nerečena priča o O-Ei, Hokusai-jevoj ćerci: prikaz slobodnog duha u senci njenog velikog oca, kroz menjajuća godišnja doba.

Autorka mange, Hinako Sugiura, objavila je svoju debitantnu mangu 1980. godine u eksperimentalnom časopisu Garo, i ostavila utisak svojim komplikovanim, proučenim istorijskim pričama o japanskom Edo periodu. Njenim jedinstvenim pripovedanjem je osvojila "Japan Cartoonists' Association Award" 1984. godine, i "Bunshun Manga Award" 1988. godine. Serijalizovala je Sarusuberi u Manga Sunday časopisu između 1983. i 1987. godine. Preminula je u četrdesetšestoj godini života 2005.

Reditelj filma, Keiichi Hara, godinama je radio na televizijskoj seriji Crayon Shin-chan, pre nego što je dobio priznanje filmovima Crayon Shin-chan: Arashi o Yobu Appare! Sengoku Daikassen i Summer Days with Coo. Osvojio je specijalnu odliku žirija i nagradu publike 2011. godine filmom Colorful, koji je bio prikazan 2011. godine na "Annecy International Animated Film" festivalu.

Miho Maruo (Nodame Cantabile: Finale, Colorful, Kyousougiga) potpisuje scenario, a Yoshimi Itazu (Dennou Coil, Paprika) radi kao glavni animator filma, sa umetničkim direktorom Hiroshi-jem Ohno (A Letter to Momo, Hells Angels). Film izlazi sledeće godine.

Нема коментара:

Постави коментар