петак, 18. април 2014.

Sound of Anime - Kenji Kawai

Student nuklearnog inženjeringa, član „fussion“ benda i predavač muzike su neka od zanimanja Kenji Kawai-ja koji je danas kompozitor muzike za anime, filmove i video igre.  

Rođen 23. Aprila. 1957.godine u Tokiju posle niza neuspelih delatnosti upoznaje Mamori Oshii-ja i posle uspešne saranje na radio drami „While Waiting For The Red Spectacles“ dobija brojne ponude za rad na raznim animacijama. Radeći muziku za „Petlabor“ serije počinje da razvija svoj lični stil u komponovanju. U intervuju za J-Pop Exchange Radio je izjavio da su mnogi umetnici imali uticaj na njega, ali izdvojio je: Burt Brcharach-a, Carole King, Quinsy Jones-a, Santanu. Dodajući da i danas voli da sluša pomenute umetnike. Kenji-jev rad se upkros raznim žanrovima odma prepoznaje – prelazeći preko žičanih aranžmana do džez pijano numera, od rok pesama do energičnog tehna. Sve ove žanrove možemo videti u svetski prihaćenom anime-u „Ghost in the Shell“.
 (snimanje "Ghost in the Shell 2" - River of Crystals)

„Ghost in the Shell“ završen je 1995. godine i numera „Making of a Cyborg“ je prva koju čujemo. Ova kompozicija je mešavina harmonije tipične za Bugarsku i tradicionalnih japanskih tonova. Vokali izvode pesmu za venčanja koja se koristi za iskorenje zlih uticaja. Bilo je jako teško snimiti ovu numeru. Naime, japanskim vokalima je bilo zbog toga što nemaju horsko pevanje i nisu postavljene preko određenog ritma.

U Intervuju za www.gamesetwatch.com Kawai kaže da ga je brinulo to što po izlasku anime-a niko nije komentarisao muziku. Zaključio je da niko nije mogao da je kritikuje zbog neuobičajenog zvuka koji niko pre nije čuo. U TV seriji „Vampire Princess Miyu“ 07.10.1997 – 31.03.1998  Kawai koristi flaute, ženske vokale i pijano.


Zbog sjajne muzike Kenji Kawai je dobio Annie i Hong Kong Film nagradu. Muzika za „The Sky Crawles“ je nagrađena sa „Best Soundtrack Award“ na 41vom „Sitges International Film Festival of Catalonia“. Prvi uživo nastup je imao 4.Novembra.2007 u Japanu.
 Više o aktivnostima ovog velikana muzike možete videti OVDE

A god descends for a wedding
And dawn approaches while the night bird sings.
God bless you. God bless you.
God bless you. God bless you.
(Making Of A Cyborg - Kenji Kawai)


Za prošli članak "Sound of Anime" kliknuti OVDE

Нема коментара:

Постави коментар