недеља, 27. април 2014.

Sound of Anime - Joe Hisaishi

Mamoru Fujisawa, profesionalno poznat kao Joe Hisaishi je jedan od  najistaknutijih kompozitora muzike za anime filmove u Japanu. Evoluciju i sazrevanje njegovog stila možemo pratiti kroz 30 godina njegove karijere, počevši od minimalističke elektronike pa do orkestarskih i japaskih pop pesama. Veći deo njegove popularnosti dolazi iz saradnje sa dva japanska direktora: Takeshi Kitano i Hayao Miyazaki.
Mamoru Fujisawa je rodjen 6.12.1950. godine u Nagano-u. “Nausicaä of the Valley of the Wind“ (1984), “Laputa: Castle in the Sky“ (1986) i “Princess Mononoke“ (1997) su neki od anime-a za koje je obezbedio neverovatnu muzičku pratnju. Ljubav prema muzici je osetio sa pet godina kada je počeo da uzima časove violine. Strast prema muzici ga je 1969. godine odvela do muzičkog koledža Kunitachi. Vremenom, kako je njegov rad postajao prepoznatljiv, Mamoru je osmislio alias inspirisan Quincy Jones. Prevedeno na japanski, “Quincy Jones“ je postalo “Joe Haisaishi“. (“Quincy“ se izgovara “Kuinshi“ u Japanu i može se zapisati koristeći isti kandži u “Hisaishi“; “Joe“ je skraćeno od “Jones“).




Spirited Away“ je jedan od  najuspešnijih animea Hayao Miyazaki-a. To je prvi i jedini japanski anime koji je 2002. godine osvojio nagradu za najbolji animacioni film. Sa velikim brojem tema koje se provlače kroz film Joe Hisaishi je uspeo da kroz pletu živahnih melodija izrazi emocije ljubavi i usamljenosti. Muzika manje predstavlja likove, više je podređena nekoj emociji. Za razliku od Holivuda koji muzikom prikazuje trenutnu vizuelnu manifestaciju, u “Spirited Away“ muzika služi da prati događaje u umovima likova. Muzika za “Spirited Away“ je snimana u koncertnoj hali i izvodi je „Nova Japanska Filharmonija“. Svi članovi orkestra su imali posebne mikrofone za svaki instrumnet (približno 60 instrumenata), ovako je postignuta neverovatna orkestralna atmosfera. Gledajući ovo ostvarenje možemo se zapitati; Da li muzika prati film ili je film taj koji prati muziku?

Muzika u “My Neighbor Totoro“ sadrži srećne tonove i možda je jedna od najprepoznatljivih melodija koje su se pojavile u anime-u. Hisaishi je svet predstavio svet kroz pogled deteta. Sve melodije pokazuju dečiju sreću u svakom novom iskustvu. Glavna tema je za Japan skoro kao diznijeve pesme u SAD.
Novembra 2009. godine Mamoru Fujisawa dobija medalju časti od Vlade Japana. 2013. godine. komponovao je muziku za “Legends of the Deep: Guiant Squid“ , dokumentarac BBC-a  koji prikazuje prvi snimak ove životinje.

“My musical style thirteen years ago was totally different from what it is
today. And in some cases, the way that I write music has changed.”
– Joe Hisaishi


Нема коментара:

Постави коментар