четвртак, 5. јун 2014.

Sound of Anime - Yoko Kanno


Yoko Kanno je poznata kompozitorka rođena 18og Marta. Poreklom iz Sendai, Japan. Neki od njenih poznatih radova su: Darker than Black, Macross Plus, Turn A Gundam, Cowboy Bebop, Ghost in the Shell:Stand Alone Complex i mnogi drugi. Uz sve ovo ona je i frontmen benda Seatbelts.








Yoko Kanno je nešto najbliže internacionalnom licu anime industrije, zbog angažovanja na jakim projektima kao što su Cowboy Bebop i Ghost in the Shell. Gotovo da svi animatori žele da ona bude deo tima.Raznolikost muzike koju komponuje je diže nekoliko lestvica iznad drugih. Ona može komponovati u bilo kojem stilu bez ikakvih problema.
Muzika je deo nje još od mladosti, tako da je sa 10 godina postala najmlađi pobenik takmičenja u klaviru koje ogranizuje Yamaha. Kasnije je studirala na Parisian Conservatory of Music and Dance i pristupila prestižnom Waseda Univerzitetu. Prva profesionalna kompozicija u karijeri joj je bila video igra „Romance of the Three Kingdoms“ iz 1985.godine. Između 1998.god i 2008.god je izkomponovala muziku za skoro 30 projekata.

Kada je dala intervju za Production I.G u jednom od pitanja je govorila o svom pristupu Stand Alone Complex-u.
„Zamisljala sam sliku formalnog i strogog „muškog“ sveta originalnog stripa. Pokušala sam da smislim načine kako da uništim taj svet. Tema koju sam imala na umu je bila „budi čovek“. To je segment cele ideje „zašto ne usporimo malo i budemo više ljudska bića?“ – ovako smo radomanijaci koji rade za svoju platu kod neke kompanije. Ili Tachikoma koja želi postati čovek. Želela sam da izrazim ovu „dodirljivu mutnoću“. Za prvu temu koja nas uvodi u film odabrala sam ima „Inner universe“. Imala sam ideju da spojim digitane bitnove koji se sastoje od ponavljajućih udara.“
Anime serija Cowboy Bebop prate jaki džez tonovi koje je komponovala Yoko Kanno sa svojim bendom SeatBelts. Pesma „Tank!“ otvara ovu seriju uz eksploziju alt saksofona, kontrabasa i moćnog bubnja.
Yoko Kanno je 1998.godine snimila svoj prvi solo album pod nazivom „Song to Fly“.
Tokom 2008.godine sakupljena je muzika koju je komponovala za TV reklame pod nazivom „CM Yoko“. Na ovom CD-u se nalaze džinglovi za preko 70 svetskih kompanija.

Нема коментара:

Постави коментар