уторак, 4. фебруар 2014.

Igrani film Lupin III

 

Lupin III je jedna  od najpoznaijih mangi i franšiza u Japanu i ove godine se snima i akcioni film. Za one koji nisu upoznati sa ovom franšizom , reč je o  istoimenoj mangi  iz 70' ih godina koju je radio Kayukiho Kato pod svojim pseudonimom  Monkey Punch. Pošto je manga doživela enormnu popularnost imamo anime TV seriju,  niz OVA ,anime filmove , CD-drame a sada i igrani film. Koji stiže u Avgustu.

Žanr je avanura , akcija ,seinen,krimi  i komedija.



Priča prati avanture Lupina Trećeg , koji je predstavljen kao unuk poznatog fikcionalnog  karaktera  Arsena Lupina iz serijala noveli Maurice Leblanca.

  Lupin III ,se baš kao i deda,  smatra najvećim i najtraženijim lopovom na svetu . On  je slika tipičnog vagabunda ,koji zahvaljujući natprosečnoj inteligenciji i herkulovskoj dozi sreće uspeva da se izvuče neopržen iz svake čorbe. Ili u ovom slučaju iz svakog zatvora.

Njegov  glavni neprijatelj je naravno  detektiv , po imenu Koichi Zenigata ,kome je živona misija  i san da Lupina uhvati. Iako ovaj odnos izgleda kao obično rivalstvo i neprijateljstvo , među  Zenigatom i Lupinom  postoji  i određena doza bliskosti i možda čak prikrivenog   prijateljstva.Tako da se ovaj odnos ne bi opisao baš kao tipični odnos između neprijatelja već   više kao uzbudljiva igra mačke i miša. Pored toga  Zenigata oseća veliko divljenje prema Lupinovoj inteligenciji. Što naravno  ne bi priznao ni mrtav.
 
 Međutim uprkos svojoj žarkoj  želji  da uhavati Lupina Zenigata nikad nije posebno razočaran kada Lupin uspe da mu pobegne ,već gotovo kao da se raduje. U kasnijim epizodama postaje jasno da   on u stvari više od svega voli uzbuđenje lova. To je čak otišlo dotle da je , u jednom poglavlju mange, Zenigata odlučio da zamrzne sam sebe  kako bi mogao da nastavi da juri Lupina i u budućnosti.
Hvala Bogu ,pa su i njegova i Lupinova kapsula bile pokvarene pa su avanture mogle neometano da se nastave. Ipak Zenigatina posvećenost poslu je očigledna.
   A upravo zbog te posvećenosti  Zenigata izuzetno pati , jer on nema sreće sa ženama.Jednostavno  nema čovek vremena za bilo šta drugo,nažalost. Karijera pre svega. Tipično japanski.

 Uprkos svojoj posvećenosti poslu Zenigata je jedan prilicno nežan i osćajan lik ,kome ni malo ne smeta da plače u  javnosti, posebno kada  pomisli da je Lupin uradio  nešto specijalno i lepo samo zbog njega. Ili kada otkrije da je Lupin nepovređen i   bezbedan nakon sto se on toliko dugo brinuo zbog njega. Divno,zaista.I za primer.
Smatram da je ova doza saosećajnosti nesto sto definitivno fali danasnjim oragnima reda.
 A ako uzmemo u obzir tu nežnu i osećjnu Zenigatinu  prirodu i spojimo je sa potisnutim prijateljstvom i dubokim divljenjem koje Zenigata ima  prema  Lupinovoj inteligenciji i  karakteru , ja zaista   mislim da je vreme da ja počnem da komentarišem nakog drugog lika.
 
Dakle -
 
  U Lupinovim avanturama ,kao član njegovog tima , mu pomaže snajperista Diasuke Jigen koji obožava sve što može da puca i  ima konstantno  navučen šešir preko očiju jer tako "izgleda misteriozno " . Kada navlačenje šesira preko očiju spojimo sa njegovom neverovatnom sposobnosću potezanja i pucanja od samo 3 stotinke on svakako postaje karakter na koga vredi obratiti pažnju. A pošto tvrdi da mu šešr preko očiju zapravo pomaže da bolje cilja  postoji šanša da je u pitanju možda neka preteča sharingana.
 Lupinu Trecem takođe pomaže i  samuraj  Goemon Ishikava XIII , koji je  13 potomak (logično ) legendarnog  Ishikave Goemona . Ishikava Goemon je polu legendarna ličnost iz Japanske istorije i predstavlja njihovu verziju našeg Robina Hood-a ,plemenitog lopova koji krade od bogatih da bi dao siromašnima. Zanimljiva je  činjenica je da je istorijski Goemon zaista postojao i da je zajedno  sa svojim sinom skuvan živ .Što je samo još jedan dokaz da se filantropska krađa u Japanu ne isplati.
   Što se  animiranog Goemona  tiče ,on pored ponosa na svog slavnog pretka ( verovatno je neki sin pretekao iz čorbice  )  ima  i vrlo poseban mač zvani Zantetsuken . Bukvalini prevod jeste  "mač koji seče gvožđe "   i  on može da preseče gotovo sve na svom putu. Jedino mu mali problem pravi  konnyaku , sto je neka  vrsta gumenstog gotovo bezukusnog  želea  koji se koristi kao dodatak  određenim japanskim jelima. E sad , žasto bi neko pri čistoj svesti i zdravoj pameti zeleo da katanom seče žele  je tema kojoj je očigledno potrebna opširnija diskusija.

  Treći član tima je naravno žensko  ( 'de ćes anime bez žene )  Fujiko Mine.  Fujiko je  femme fatale   i devojka  koja po veštini krađe može da se poredi sa  Lupinom .  Lupin  je naravno u nju ludo zaljubljen ili   žešće napaljen   , što se manje-više svodi  na isto. Ona je izuzetno inteligentna i pametna devojka i ni malo joj ne smeta da se služi  svojim  " ženskim čarima  " kako  bi dobila šta hoće. Tako da Lupin povremeno čak i  uspeva da  "nešto postigne"  sa Fujiko . Obično onda  kada ona moze da ima neku vajdu od njega.  Dodajmo na to  da je Fujiko  ekspert u vatrenom oružiju i  postaje jasno da je sa ovom devojkom mladi unuk zagrizao daleko  više nego sto može da proguta.




Što se filma tiče Lupina trećeg igra Shun Oguri  poznat po ulogama u Captain Harlock,Hana Yori Dango, Gokusen i Space Brothers. Ostatak glumačkog kasta čine  Meisa Kuroki (Crows Zero II ) kao Fujiko Mine, Tetsuji Tamayama kao Daisuke , Gou Ayano (Rurouni Kenshin,Helter Skelter )  kao  Goemon i  Tadanobu Asano ( Thor,47 Ronin ) kao detektiv Zenigata.
Film opisuje kako se pet glavnih junaka upoznaje i formiranje " Lupinove Ekipe ".
 Kao i uvek ,film čekamo  ,a anime ako niste gledali pogledajte obavezno.

Нема коментара:

Постави коментар